Con(spy)rația cuvântului:-"Guvernul din Singapore mi-a înscenat totul"


George Yeo este primul ministru al Afacerilor Externe din Singapore este cel care vorbeşte despre acest caz."Ceea ce s-a întâmplat a fost foarte rău,un om a fost ucis,iar alţii au fost răniţi", a declarat Yeo."Poliţia continuă cercetările în mod exhaustiv,dar pentru că investigaţiile continuă nu voi face comentarii asupra lor.Să avansăm pas cu pas,în asemenea cazuri este necesar să existe un proces corespunzător"Diplomatul Silviu Ionescu, care rămâne suspect în acest caz,a raportat poliţiei că maşina a fost furată, iar în prezent se află în România,potrivit presei din Singapore.   
Accident diplomatic între România şi Singapore.Presupusul autor diplomatul român Silviu Ionescu.Martorii "un taximetrist"...plus alţi 54 Taximetristul care susţine că a asistat la accidentul petrecut în noaptea de 15 spre 16 decembrie 2009:-l-a acuzat pe diplomatul român că a condus maşina ambasadei României sub influenţa alcoolului şi a precizat că accidentul a fost surprins de către camerele de vedere instalate pe străzile din Singapore.Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore,Silviu Ionescu,a fost identificat de poliţie ca fiind şoferul maşinii Audi A6 de culoare neagră care a lovit trei persoane pe strada Bukit Panjang din capitala singaporeză la 15 decembrie către ora locală 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora României),
a conchis ancheta judiciară demarată pentru a stabili circumstanţele morţii uneia dintre aceste persoane,Tong Kok Wai.în vârstă de 30 de ani,a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun,iar ceilalţi doi pietoni au fost,de asemenea,răniţi.MAE român regretă profund faptul că acel accident a avut loc, oricare ar fi circumstanţele producerii acestuia, cu atât mai mult cu cât s-a soldat cu victime şi cu pierderea unei vieţi omeneşti. MAE transmite condoleanţe familiei tânărului decedat în acest accident.Comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor Externe din Singapore ca răspuns la unele întrebări din partea presei din Singapore în legătură cu o declaraţie a Ministerului Român al Justiţiei, de la 9 aprilie,"Din concluziile investigaţiei judiciare reiese clar că faptele pentru care (fostul însărcinat cu Afaceri al României),Silviu Ionescu a fost acuzat nu au fost săvârşite în timpul funcţiilor sale oficiale.Ionescu a utilizat automobilul ambasadei (României) în calitate privată şi pentru scopuri personale.În aceste condiţii,Ionescu nu se mai bucură de imunitate diplomatică pentru faptele în cauză",se arată în comunicatul ministerului, care invocă în acest sens "prevederile articolul 39.2 din Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice"."De aceea, Singapore a cerut Guvernului român să facă tot ceea ce poate pentru a-l convinge (nu aresta sau obliga) pe Ionescu că este în interesul lui şi al României să revină în Singapore pentru a participa la proces" "Vom facilita vizita acestor oficiali şi le vom oferi asistenţă pentru strângerea dovezilor necesare", se arată în comunicat, care adaugă că aceste dovezi "vor arăta,între altele că Ionescu acţiona ca persoană privată şi în scopuri personale atunci când a avut loc accidentul". Ambasadorul României în Singapore, Aurelian Neagu,este citat în comunicat afirmând, într-o întâlnire la sediul Ministerului Afacerilor Extrne din Singapore, la 11 februarie, că evenimentele de la 15 decembrie 2009 reprezintă"responsabilitatea lui Ionescu ca persoană,şi nu ca diplomat român".Ministerul român al Justiţiei sugera într-un comunicat, la 9 aprilie, că nu-l poate aresta pe Ionescu în vederea extrădării, deoarece diplomatul beneficiază de imunitate diplomatică.Însă,"poziţia Guvernului României, până în acest moment",a fost că nu-l poate obliga pe Ionescu să revină în Singapore "nu pentru că are imunitate diplomatică, ci pentru că nu există un tratat de extrădare între Singapore şi România", se precizează în document.
Articolul 31 alineatul 1 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede că "agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar". Conform articolului 31 alineatul 4 al Convenţiei de la Viena "imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant". În consecinţă, procedura penală într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta, precizează autorităţile de la Bucureşti. Atât România cât şi Republica Singapore sunt părţi la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, afirmă Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).Astfel, potrivit Convenţiei de la Viena,ancheta în cazul diplomatului român revine autorităţilor române. România şi Singapore au stabilit, la 30 mai 1967, relaţii diplomatice la nivel de ambasadă, potrivit site-ului MAE. Din iunie 1981, reprezentarea României în Singapore s-a stabilit la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.
"Ştiam că sunt în pericol în Singapore, dar nu m-am gândit niciodată că autorităţile de acolo vor merge atât de departe. Ministerul de Externe şi Parchetul din România mi-au confirmat existenţa acelui mandat de arestare emis pe numele meu"declară S.Ionescu în Libertatea
"Sistemul nostru de transmisie nu este foarte sigur,iar acele materiale au fost interceptate. M-au pândit şi m-au aşteptat la cotitură. I-am deranjat că arătam lumii adevărul... Guvernul din Singapore mi-a înscenat totul. Mi-au mai «fabricat» o dată un accident.Nu mai suportam să stau acolo... De un an voiam să plec... Am cerut ministrului de Externe Diaconescu să mă mute oriunde, chiar şi în Republica Moldova, ţară de care fuge toată lumea, din cauza înscenărilor...Eram în aşteptare".
El precizează că,atât timp cât a fost la post, a trimis în ţară,informări de serviciu,cu caracter strict secret,"foarte multe materiale sensibile despre ce se întâmplă în Singapore""Emiţând acel mandat,Guvernul de la Singapore a vrut să mă blocheze,să nu ies în lume şi să îi stric imaginea",acuză Silviu Ionescu.
"În Singapore există o dictatură mai rea ca cea a lui Ceauşescu", a spus Ionescu.În legătură cu faptul că în Singapore este acuzat de comiterea a 13 infracţiuni, Ionescu declară: "La noi sunt trei, la ei sunt 13, dar pot să fie, foarte bine, şi o sută. Habar nu am cum au ajuns ei la atâtea acuzaţii Nu au nici o probă. Au doar nişte martori care se contrazic în declaraţii. Ei vor să mă acuze nu numai că eu am produs accidentul, ci şi că eram beat la volan. Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura. Din câte ştiu, pentru accident produs sub influenţa băuturilor alcoolice,în Singapore te condamnă la moarte prin spânzurare"."Mi-e frică să nu fiu arestat pe cine ştie ce aeroport şi făcut pachet pentru Singapore. Acum, am realizat că Guvernul de la Singapore,condus de un ministru-mentor, un om de 87 de ani,nu are nici un fel de respect faţă de lege.O să cer despăgubiri morale,psihice, iar banii pe care o să-i câştig nu o să-i donez","Dacă scap cu bine din toată nebunia asta,mă voi autosuspenda o perioadă.Să dispar, să-mi văd de sănătate",spune el în final.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *