joi, 21 august 2014

"Am respectat regulile cetății!"

Pe 23 iulie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Nastase de eliberare condiționată din închisoare, însă DNA a atacat decizia magistraților.Disperarea cu care D.N.A-ul dorește rămânerea lui Adrian Năstase la "brutărie"în postura de profesor,care s-a comportat exemplar, dar care... nu pare să fi învățat cum funcționează statul de drept în România este mai mult decât evidentă.Metoda și argumentele D.N.A-ului amintesc subtil de un regim trecut.Procurorii DNA susțin că Adrian Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activitățile educative desfășurate în penitenciar au avut loc împreună cu alți detinuți și nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiționată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.Procurorii D.N.A vor să controleze până și procesul de gândire a deținutului Adrian Năstase și felul în care acesta se vede pe sine…Deși cenzurat de familie blogul lui Adrian Năstase pare să conspire împotriva libertății acestuia,mai bine spus opinia personală și libera exprimare deranjează Procurorii D.N.A.
La rândul său, procurorul DNA prezent la sedința a susținut în fața judecătorului că trebuie respinsă propunerea de eliberare condiționată, ca neîntemeiată, pentru că "imprejurarea că persoana a indeplinit fracția nu-i conferă acesteia un drept". Concret, a arătat procurorul, Adrian Nastase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea.Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an. El a arătat în fața instanței că, în mai multe cazuri asemănătoare cu cel al lui Adrian Năstase, unde a existat un concurs de infracțiuni, a fost majorat cuantumul pedepsei.
"Reeducarea, în ceea ce mă privește, dacă înseamnă că trebuie să vin în fața DNA și să zic că acuzațiile au fost corecte, nu o voi face niciodată. Poate DNA să ceară 10 ani de detenție. De altfel, am facut și demersuri la CEDO pentru a ataca sentințele primite", a spus Năstase.
Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost condamnat de 
Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție, fiind ulterior eliberat conditionat.Adrian Năstase are de executat patru ani și șase luni de închisoare, din care fostul premier a executat deja un an și trei luni.
Noul Cod Penal prevede că persoanele de peste 60 de ani să execute o treime din totalul pedepsei, în condițiile în care condamnarea primită este mai mică de zece ani de închisoare.
În sala de judecată, Adrian Năstase a declarat că, pe vremea când era premier, au fost adoptate peste 100 de legi în domeniul justiției și că el este cel care a pus la dispoziția DNA actualul sediu.

“Eu nu cred că trebuie să iubim justiția sau să o disprețuim, să vedem dacă are ambii ochi legați sau numai unul. Eu cred că justiția trebuie să fie mai echitabilă. DNA nu este o instituție neapărat rea, face și lucruri bune și lucruri rele. Acum face și lucruri bune, depinde de oamenii care se află la conducere. Am dovedit de fiecare dată respect față de sentințele care mi s-au dat. Sigur, am considerat că nu au fost motivate suficient. Respectul meu față de justiție reiese și din numărul mare de studenți de-ai mei care au ajuns judecători, procurori, avocați, notari”, a mai spus Năstase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *